Dierenarts @ Home - Giardia & uw huisdier
Corona en uw huisdier
In verband met corona hebben wij deze speciale pagina aan onze website toegevoegd. We houden u graag via hier op de hoogte van onze maatregelen, informatie over de zorg van uw huisdier en wat corona voor uw huisdier betekent.

Deze videos spelen in hogere kwaliteit, klik om te wisselen naar lagere kwaliteit
Dit is om uw mobiele data te besparen

Corona update 06-04-2020 : Corona en mijnhuisdier

Welkom bij @Home

Graag praat ik u bij over de huidige stand van zaken en informatie over de praktijk, voorraden en corona.

Wij zijn nog steeds geopend en voor u en uw huisdier beschikbaar. De maatregelen uit onze vorige video gelden nog steeds. We houden dus zo veel mogelijk anderhalve meter afstand of laten de assistent uw huisdier vasthouden waar nodig, doen continu desinfectie van onder andere onze deurklink (ook aan de buitenkant) en pinautomaat en wijzen waar nodig op onze andere maatregelen. Veel van u geeft hier gehoor aan waarvoor enorme dank. Ook dankzij uw inspanning lukt het ons om zorg te blijven geven!

Het onderwerp voorraad:
Op dit moment hebben wij geen voorraad problemen. Van veel zaken verwachten we die ook niet te krijgen. We hebben van een veel voorkomende producten onze eigen voorraad vergroot zodat u niet misgrijpt. We staan in nauw contact met onze leveranciers om te zorgen dat we snel weten mocht het nodig zijn dat we meer voorraad zelf aanleggen. De medicatie die gebruikt (gaat) worden voor mensen hebben we of voldoende op voorraad of hebben we al goede alternatieven voor beschikbaar.

U hoeft zelf wat betreft voorraad niet direct actie te ondernemen. Wel raden we aan om bij chronisch gebruik zelf een kleine hoeveelheid thuis neer te leggen. Bijvoorbeeld voor patienten met arthrose of hartmedicatie voor bijvoorbeeld 1 week extra medicatie in huis te hebben ten opzichte van uw normale hoeveelheid. Zeker als dit een wat bijzonder medicijn is dat we normaliter voor u bestellen. Belangrijker nog is om op tijd, VOOR medicatie op is contact op te nemen zodat we kunnen bestellen. Zo voorkomen we samen zo goed mogelijk dat u zonder zit!

De zorg voor uw huisdier:
De huidige stand van zaken betreffende onze dienstverlening en wat doen we met vaccinaties? Op dit moment zijn wij geopend tijdens onze normale openingtsijden. Aanpassingen zullen we via de website en facebook communiceren mocht dit voorkomen. Het kan zijn dat we wel met minder mensen op de praktijk zijn en voor een deel wordt er thuisgewerkt. Deze video is bijvoorbeeld thuis opgenomen en u krijgt ons soms thuis aan telefoon als u belt naar de praktijk. We zetten alles op alles zodat de zorg door gaat op een zo veilig mogelijke manier. Dat gaat op dit moment ook heel goed.

Het is belangrijk om vaccinaties e.d. op orde te houden. Uiteraard is het goed als u hierbij alle maatregelen van het kabinet hierbij mee neemt zoals afstand houden en niet onnodige bezoeken doen. Bij twijfel neemt u contact met ons op en kijken we naar de mogelijkheden. Voor ontworm/vlooiing is het ook mogelijk om bij ons te bestellen zodat het via bijvoorbeeld de post bij u thuis kan worden afgeleverd. Gezien onze bezetting leveren we in principe nog niet zelf thuis af.

Ik weet niet of ik corona heb maar ik heb klachten, kom uit een risico gebied of heb een risico beroep?
Als u klachten hebt overleg dan altijd even met ons! We schatten samen in of we uw huisdier moeten zien en we richten dit in zodat het kan waar mogelijk. Zo zorgen we ook tijdens corona voor uw huisdier!

Corona:
Daarmee belanden we bij het onderwerp: Bescherming van uw huisdier tijdens corona.
Wat als u zelf besmet bent met corona?
Voor zover nu bekend is corona niet overdraagbaar aan uw huisdier, maar uw huisdier kan corona wel via de vacht verspreiden. Volg hierbij dus adviesen op van artsen. Houd dus ook rekening met aaien van of hoesten / niezen op uw huisdier en laat bijvoorbeeld honden aan de lijn uit. Eventueel moet u rekening houden met anderen die uw huisdier aaien (bijvoorbeeld bij de wandeling). Na aaien van huisdieren moet u nog steeds goed uw handen wassen. Laat in het geval dat u zelf klachten hebt bij voorkeur uw huisdier u ook niet likken. Bent u actief in quarantaine? Dan moet u zich zo veel mogelijk weghouden bij uw huisdier. Laat dan anderen in uw gezin voor uw huisdier zorgen.

Verspreiding via contact onder mensen geldt ook voor dingen als een voerbak, bench of ligplekken. Dit lijkt het meeste op besmetting zoals via een deurklink.
Mocht uw huisdier naar een ander opvang adres gaan is het mogelijk een goed idee het dier te wassen met speciale dieren shampoo. Gebruik GEEN mensen middelen of reinigers voor omgeving omdat dit heel schadelijk kan zijn voor een dier! U hoeft ook niet vaker te wassen als uw huisdier bij u blijft. Overige zaken kunnen worden ontsmet of andere voor worden gebruikt.

Wat als mijn huisdier klachten heeft zoals hoesten, niezen, sloom zijn of koorts heeft?
Plan een afspraak met ons in. Meestal gaat het hier om symptomen van bijvoorbeeld besmettelijke hondenhoest (ook wel kennelhoest) of niesziekte van de kat. Dit is niet anders dan anders en ook niet (direct) gevaarlijk voor de mens.

Uiteraard vragen we u niet zelf naar de dierenarts te komen mocht u last hebben. Geef alstublieft wel AAN als u klachten hebt en een ander komt. Dan kunnen we daar gepaste maatregelen voor nemen.

De onderzoeken naar dieren met corona;>
De laatste tijd horen we veel over dieren met corona. Gelukkig vrij weinig als je bedenkt hoeveel corona er is in de wereld. Dierenarts@Home Zit hier bovenop. Betrouwbare bronnen zoals de WSAVA, OIE en het RIVM houden wij aan en waar mogelijk lezen we vakliteratuur. Ons doel is u, uw huisdier en onszelf beschermen zodat we zorg kunnen blijven leveren!

Allereerst: er is een corona virus bij onze huisdieren maar de 'gewone' corona van huisdieren is NIET dezelfde als COVID-19. Voor het gemak hebben we het over 'corona', ook in onze eigen teksten maar het gaat dus specifiek over COVID-19.

Er is een studie gedaan die lijkt aan te geven dat katten besmet kunnen worden evenals fretten. Het gaat hier om experimentele injectie van corona en is daarmee iets anders dan wat we 'in het echt' zien. Mogelijk zijn katten gevoelig maar ook in deze studie lijkt met name sprake van hele milde klachten. Dit geeft dus geen goed antwoord op wat er zou spelen in het echt. Er is ook geen goed bewijs dat die specifieke dieren vervolgens het virus (voldoende) kunnen maken om een gevaar voor de omgeving te zijn. Wij zien zelf in de praktijk tot dusver geen toename in luchtweg klachten bij huisdieren.

In Hong Kong is 1 hond positief getest, maar er zijn ook 17 honden en 8 katten getest uit een bekend besmet gezin waarvan maar 2 dieren positief testte. Zelfs als er dus besmetting mogelijk is lijkt de kans daarop klein. Er bestaat ook de kans dat er zogenaamde contaminatie is bij die testen: het dier heeft niet zelf de ziekte maar dit bijvoorbeeld opgelikt bij de mens en vervolgens zo weer in de ontlasting gebracht.

Op 27 maart is er bekend gemaakt dat er een kat in Belgie positief is getest op covid 19. De kat maakt het inmiddels weer goed en er is niet gekeken of corona ook daadwerkelijk de klachten heeft gegeven.

Wij werken meestal samen met IDEXX laboratoria, die in Zuid Korea en Amerika 3500 dieren hebben getest (honden, katten en paarden) waarbij geen enkele positief is getest.

Op dit moment gaan we er dus van uit dat COVID-19 voor uw huisdier zelf geen direct gevaar op levert en uw huisdier ook voor u geen gevaar zou zijn. Besmetting is misschien mogelijk, maar erg erg lastig. Besmetting van mensen door dieren is eventueel wel via de vacht, niet waarschijnlijk als ze zelf ziek zouden zijn.

Heeft uw huisdier een immuun probleem?
Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van speciale medicatie zoals prednison of een kat met kattenaids? Er is voor zover bekend geen specifieke literatuur over een verhoogd risico maar neem de eerder beschreven zaken serieus zoals altijd voor uw huisdier verstandig is. Bij twijfel neemt u contact met ons op.

Zoals gezegd blijven we dus alert op eventuele veranderingen en de nieuwste ontwikkelingen. We beoordelen alle bronnen goed, zorgen dat we goed begrijpen wat de waarde is van wat er wordt gezegd en delen dit met u.

U bent nu weer bij met al onze maatregelen, informatie over beschikbaarheid van medicijnen en risico's voor uw huisdier wat betreft corona. Bedankt voor uw aandacht. We zijn voor u beschikbaar, geopend en staan voor u en uw huisdier klaar. Blijf in goed gezondheid en voor nu een goede week gewenst!

Enkele bronnen:
https://www.fecava.org/news-and-events/news/fecava-statement-on-covid-19-and-pets/
https://wsava.org/news/highlighted-news/the-new-coronavirus-and-companion-animals-advice-for-wsava-members/
https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/04/COVID-19-An-Update-for-WSAVA-Members-April-3.pdf
https://covetrus.zoom.us/rec/share/38Mtdequ6k1OeaPS8xz0QoMDAbmmX6a80SNL-_AKyEzWPJwgs-ipy7lYYhIUiOwf?startTime=1585861319000&utm_source=hs_email&utm_medium=email&_hsenc=p2ANqtz-9cYeswWW8V2L3h5ZpJuFx6TFwLyjRgulWwY5vbpmDHyicBjW5FiA1JyN4yXTO7x2U3hijLCorona 03-2020 : Corona maatregelen @Home
Afspraken
Maak direct een afspraak met uw Dierenarts@Home. Wij zijn hiervoor (via 0411 - 555 000 telefonisch bereikbaar op:
  • Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en sluitingstijd
  • Zaterdag van 10.00 - 16.00
Wij werken alleen op afspraak voor uw huisdier, zodat we u en uw huisdier zo goed mogelijk kunnen helpen. Voor het maken van afspraken van bijvoorbeeld operaties kunt u bellen (of e-mailen). Soms is het erg druk in de praktijk waardoor wij u niet direct te woord kunnen staan. Spreek in dat geval alstublieft onze voicemail in, probeer het later nog een keer in of stuurt u ons een e-mail.

U kunt ook bij ons online een afspraak maken voor entingen, nagelsknippen, controles of consult! De afspraak komt dan direct bij ons in de agenda. Zo hoeft u nooit te wachten! Door gebruik te maken van ons online afspraak systeem geeft u ons toestemming uw (persoons)gegevens te gebruiken.

LET OP! U kunt kiezen voor consult op de praktijk en HUISVISITE afspraken via ons online systeem. Zo voorkomt u teleurstelling als u onbedoelt de verkeerde afspraak in plant (huisvisite waar dat niet kan; praktijkvisite waar u huisvisite bedoelde of bijvoorbeeld huisviste waar u op de praktijk wilde komen). U vindt deze opties onder het "Selecteer type afspraak" drop-down menu in de eerste stap. Daar staan de opties zonder en MET huisvisite. Zo wordt meteen de beschikbare tijd weergegeven wanneer onze arts(en) beschikbaar zijn. Geeft u ook alstublieft de juiste hoeveelheid dieren aan; zo maken we voldoende tijd voor u vrij in de agenda om genoeg aandacht te kunnen geven aan al uw huisdieren.Afspraken kunnen worden gemaakt op de volgende tijden:

KliniekHuisvisite
Maandag 8.30 - 19.30 -
Dinsdag 8.30 - 17.30 12.30 - 13.30
Woensdag 8.30 - 17.30 -
Donderdag 8.30 - 17.3012.30 - 13.30
Vrijdag 8.30 - 19.30 -
Zaterdag 11.00 - 12.00 op afspraak
Zondag gesloten

Bijzonder in de regio is onze service aan huis. Gemakkelijk en fijn, voor u en uw huisdier!
A.:Breukelsestraat 9
5281HA Boxtel
T.:0411 - 555 000
E.:vragen@dierenartsathome.nl